Saturday, March 1, 2014

Hva vil rettferdighet i asylpolitikken si?

Det er kjekt å diskutere asylpolitikk. Det er også nødvendig fordi samtalene har muligheten til å gi viktige svar og løsninger. Her trenges alle politiske partier og gode krefter i Norge. Er dere for fri innvandring? Hvordan måle at asylpolitikken er blitt rettferdig? Her er noen kimer til svar:

La meg som styreleder i RIA dele noen erfaringer. Jeg har levd tett på andre nasjoner fra 1997. Først på østkanten av Paris, så som prest i Sandnes og nå som leder for integrering gjennom IMI Kirken og som styreleder i den livsynsuavhengige kamporganisasjonen Rettferdighet i Asylpolitikken. Her er noen av mine innspill:
Det er åpenbart folk som ikke har noe sak. Jeg oppdager det fort når jeg ber dem finne papirer som imøtegår avslagsgrunnene. De finnes ikke. Her snakker jeg ikke om de som med vanskelighet har dokumentasjon av fengsel og tortur. Her er historiene mer ulne. Da blir det viktig å få sendt dem tilbake fort. Her trenges nye prosesser.
Så er det folk som er faktisk umulig å sende hjem. Selv frivillig retur lar seg ikke alltid gjøre. Enten fordi det ikke er forsvarlig eller fordi Norge ikke har returavtale. Når en slik uavklart situasjon får gå i 5-15 år så trenges opprydding. Det dreier seg ikke om enormt mange, men jeg tror man må si at egentlig er det ikke grunner for opphold, men som nasjon er det verken moralsk eller økonomisk forsvarlig å la folk gå i uvissthet uten å kunne jobbe i 5-15 år. Det verste jeg har sett til nå er 18 år. Deler av tida med skattekort.
Asylintervjuet er også det sted vi ofte kommer skjevt ut. Her kommer man fra dyp skeptisk til hjemlandets politi og mange asylsøkere unndrar å legge alle kort på bordet. Tolken er ofte fra hjemlandet og man frykter tysting ( flere eks. på det bl.a i det etiopiske miljøet i Trondheim) Dermed lyver man på id, man forteller ikke om tortur. Ikke med engang. Etter å ha fått avslag og fått tid til å summe seg og forstå at politiet her er på vår side, så kommer den rette versjonen. Da er det for sent, man kalles kriminell fordi man løy om id og toget er godt. Filming av asylintervju som UD har foreslått og kvalifisert bisitter vil hjelpe til en rettferdig asylpolitikk. Mange møter nå alene uten advokat. I Sverige oppnevnes bisitter fra NGO med kompetanse.
Advokat hjelpen er ofte mangelfull. 5 timer gratis er for lite og mange har aldri møtt sin advokat mer enn på telefon eller på et kort møte. Det vil kreve noe tillit før man forteller om voldtekt o.l. Også her trenges endring for å gi Norge en rettferdig asylpolitikk.
Splitting av familier, utsendelse av konverterte kristne til gjennommuslimske land er andre problemområder som krever endring. Barns beste i større grad enn i dag. Det er disse punktene RIA jobber for å se endring innenfor.
Integrering er svært viktig. Derfor vil fri innvandring være en dårlig og krevende ide. Asylandelen er liten i forhold til arbeidsinnvandring. Det bør jobbes for en bedre balanse mellom hvor mye plass vi gir arbeidssøkende fremfor de med beskyttelsesbehov. For å klare å finne ut av sitt eget land og helt til Norge som asylsøker så har du levert en cv full av dyktighet og initiativ. Vi snakker ofte svært dyktig folk som vil være en drøm for norske arbeidstakere.
Så det er mulig på sikt at vi må begrense antall nye arbeidstillatelser pr år og f.eks bransjestyre det. Mulig grep her gjør det mindre aktuelt å bo ute på gata til man evnt finner jobb. Vil gjøre oss i stand til å finne plass for flere av de 10000 asylsøkere som hvert år klarer å finne veien til Norge. Hva om vi enda mer aktivt headhunter folk fra konfliktområder. Syria er f.eks et område hvor vi som nasjon i liten grad hjelper i håndteringen av enorme flyktningestrømmer p.g.a krig. Kvoteflykting systemet via FN er en metode for å være mer proaktive enn idag.
Et interessant tall er at det for tiden bor 50.000 solflyktninger fra Norge i land som Thailand og Spania. Det anser vi som en selvfølgelig rettighet fordi vi har penger. At vi er et rik land p.g.a unike naturressurser som vi ikke har gjort noe for å få på havbunnen, at vi har fått karret til oss handelsrettighter og fordeler som stenger mange land ute, at vi dypest sett ble rike da Europa plyndret Afrika, Asia og Sør- Amerika, glemmer vi lett.
RIA er et interesse felleskap for alle som vil bidra til at norsk asylpolitikk blir mer rettferdig enn i dag. I styret og blant kjernetroppene er det mange slags alder, religiøs og kulturell bakgrunn. Her er det plass til deg. Vi er lettbeint organisasjon, hvor styrets oppgave er å heie på dolks initiativ og bistå til at ideer blir til suksessfulle prosjekt. Vi trenger ditt medlemskap for å få stadig mer tyngde i debatten, vi trenger din hjelp til praktiske oppgaver ved f.eks masse søksmål av staten, skriving av omgjøringsbegjæringer, hjelpe nye landsmenn å finne frem i Norge, besøke asylmottak for å skjekke at forholdene er tilfredstillende, skrive i media, følge opp sosiale medier, ha oppgaver i forbindelse med demonstrasjoner og markeringer. Vi trenger at du melder deg til oss via bloggen eller til terje@imikirken.ni
Dine ideer og innspill er alltid lærerike. Send gjerne kommentar her på bloggen eller mail meg på terje @ imikirken.no ( ta bort mellomrom)

sourse Rettferdighet i asylpolitikken (RIA)

No comments: