Monday, October 21, 2013

Augustprisnominerade!


Augustprisnominerade!

– Yihaa!
Fick precis reda på att  ”438 dagar” nu officiellt har nominerats till Augustpriset.
“Som en mix mellan Gökboet och Black Hawk Down. Filmiskt och hudnära beskriver Martin Schibbye och Johan Persson vardagen i det karga Kalityfängelset som de förs till efter att ha tagits till fånga under en reportageresa i Etiopien. Med skärpa, känsla och dynamisk dramaturgi delar de med sig i en blivande reportageklassiker som ger perspektiv på frihet och rätten att skriva och säga vad man vill. Tystnaden har fått ett slut. “
Det ger kraft att jobba vidare med de frågor som fick oss att åka till Etiopien.
Jag och Johan firar med en kaffe och korv  på tågstationen i Göteborg, på väg motBorås.
Tyvärr kan varken jag eller Johan delta på nomineringsfesten och vi ber juryn ursäkta vår frånvaro. Vi är ute på en intensiv bokturné och har lovat våra läsare att vara i Borås.  Vi kunde inte ställa in och svika de som stött oss under 14 månaders fångenskap och som köpt biljetter för att lyssna på oss ikväll. Men bokens redaktör, Filters Mattias Göransson är på plats i Stockholm för att ta emot nomineringen.
Vi läste en hel del av August Strindberg i fängelset. Eftersom böcker på svenska hade svårt att passera censuren fick vi kämpa för att få in dem. I Kalityfängelsets lilla bibliotek fanns när vi muckade både ”Tjänstekvinnans son”, ”Röda rummet”, ”Hemsöborna” och ”En dåres försvarstal”. De böckerna var tillsammans med andra ovärderliga för att inte skrumpna i tanken. I en värld utan yttrandefriheten var varje intryck utifrån ovärderligt. Om detta skriver vi i boken.
Jag vill verkligen tacka juryn som genom nomineringen ger fler människor möjlighet att dela berättelserna från öknen och Kalityfängelset med oss. Varje läsare innebär två nya ögon som kommer att bevaka Kalityfängelset och kollegorna som är kvar där.
Min och Johans förhoppning är att berättelsen lever vidare hos alla dem som läst och kommer att läsa, samt att de övergrepp mot de mänskliga rättigheterna och fängslandet av det fria ordet som vi skrivit om på sikt får konsekvenser.
Vardagen i Etiopien för den journalist som skriver kritiskt är att fortfarande attfängslas.
En vardag vi inte får acceptera eller glömma för att vi är så lyckligt lottade att vi i friheten kan skriva och nomineras till litterära pris.
Nomineringen visar också att det finns ett sug efter journalistik som ger människor en röst, inte alltid ber om lov och ifrågasätter en värld dominerad av geopolitik och maktspel.
Vi ser verkligen fram emot prisceremonin senare i höst.

No comments: